ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ŞARKİKARAAĞAÇ

 : İlçemizde bulunan höyükler, yazılı ve resimli taşlar İlçemizin tarihinin ilk çağlara kadar uzandığını göstermektedir. Etiler, Frigler, Lidyalılar, Makedonyalılar ve Romalıların da yöremizde medeniyet kurdukları kalıntılardan anlaşılmaktadır. III. Kılıçarslan devrinde Miladi 1203 yılında Türk yurdu haline getirilen ve o dönemde adı “Karaağaç” olan ilçemiz, Denizli yöresi Kütahya Eyaletine bağlıyken, şimdiki Acıpayam”ın “Garbikaraağaç” olarak anılmasından dolayı, İlçemize Hamitoğulları döneminde “Şarkîkaraağaç” adı verilmiştir. Şarkîkaraağaç, Yalvaç Karaağaç’ı olarak Yalvaç kazasına bağlı bir nahiye iken 1863 yılında İlçe olmuş, 1878 yılında Isparta Vilayetine bağlanmıştır. İlçe statüsü Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. İlçemizde I ve II Karaçayır Höyüğü, Nurda Höyüğü, Örenköy, Beyköy, Ördekçi, Armutlu, Yeniköy, Kıyakdede, Arak, Karayaka ve Çavundur Höyüğü bulunmaktadır. Höyükler eski Tunç dönemi özelliği göstermektedir. 
 Şarkîkaraağaç deniz seviyesinden 1180 metre yüksekliktedir ve yüzölçümü 123.200 hektardır. İlçe Arazi Yapısı Arazinin Cinsi Miktarı (ha) % Tarım Arazisi 31,351 25 Orman Arazisi 28,724 23 Çayır-Mer’a 16,180 13 Diğer 46,945 39 Toplam 123,200 100 İlçemiz Akdeniz Bölgesinde bulunmakta ise de, iklim özelliği olarak daha çok karasal iklim özelliği hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. Uzun yıllar ortalamasına göre ilçemizin iklim verileri aşağıya çıkarılmıştır. Yıllık ortalama yağış 454,3 mm Yıllık ortalama sıcaklık 10,7 °C Maksimum sıcaklık 38,8 °C Minimum sıcaklık -21,4 °C Ortalama bağıl nem % 58 Ortalama dolulu günler sayısı 1,9 Ortalama fırtınalı günler sayısı 3,5 Ortalama kuvvetli rüzgârlı günler sayısı 3,5 
: İlçemiz Isparta- Konya karayolu üzerinde bulunmaktadır. Isparta iline 120 km, Konya İline 145 km mesafede olup her mevsim ulaşım mümkündür. 3 belde ve 25 köyün ilçe ile bağlantı yolları asfalt olup, ulaşımda ciddi sıkıntı yoktur. İlçede merkez belediyesi dahil olmak üzere 4 belediye, 25 köy ve 1 köye bağlı 1 mahalle (Gedikli Köyü- Kumluca Mahallesi- Mada Adası) bulunmaktadır. Merkezde 8, beldelerde 11 olmak üzere toplam 19 Mahalle mevcuttur. İlçede idari teşkilatlanma yeterli düzeydedir. Ayrıca İlçedeki çim futbol sahası, spor salonu, Çarıksaraylar yol kavşağında bulunan Kültür Park içerisindeki çay bahçeleri, çocuk parkı, sahne, düğün ve konferans salonu çeşitli sosyal etkinlikler için kullanılabilir düzeydedir. İlçemizde 25 köy bulunmaktadır. Köylerin tamamının ilçeye olan ulaşımları asfalt yolla yapılmaktadır. Köylerimize bağlı mahalle ve mezra şeklinde yerleşim yerleri olmayıp sadece Gedikli Köyümüze bağlı Kumluca Mahallesi (Mada Adası) vardır. Köylerimizin tamamında elektrik, şebekeli telefon, içme suyu şebekesi mevcut olmakla birlikte, 12 köyde kanalizasyon şebekesi, diğerlerinde ise ferdi fosseptik çukurları bulunmaktadır. Kanalizasyon şebekesi olan köyler; Aşağıdinek, Yukarıdinek, Başdeğirmen, Beyköy, Çaltı, Fakılar, Muratbağı, Gedikli, Kıyakdede, Örenköy, Ördekci ve Yakaemir Köyleridir. Köylerimizin genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup, Beyşehir Gölü kenarındaki 7 köyümüzde de balıkçılık yapılmaktadır.
 Ağırlıklı olarak kuru tarım yapılmakla birlikte Şarkîkaraağaç Sulama Projesinin tamamlanmasıyla da sulu tarıma geçiş başlamıştır. İlçemize bağlı 25 köyün tamamında içme suyu şebekesi mevcut olup, Köprü, Karayaka, Aşağıdinek ve Yukarıdinek Köylerimizde içme suyu yeterli değildir. İlçemiz köy yollarının uzunluğu 193 km. olup, tamamı asfalt kaplamadır. İlçe merkezinde imar planına göre içme suyu % 100 oranında tamamlanmış, kanalizasyon şebekesinin ise % 90’ı bitirilmiştir. Çarıksaraylar Beldesinde içme suyu şebekesinin tamamı, kanalizasyon şebekesinin ise % 80’i bitirilmiştir. Çiçekpınar Beldesinde içme suyu şebekesi bitirilmiş, kanalizasyon şebekesinin % 52’ si tamamlanmıştır. Göksöğüt Beldesinde içme suyu şebekesi tamamlanmış olup kanalizasyon şebekesi % 95 seviyesindedir. SOSYAL DURUMU : İlçede konut sıkıntısı yoktur. Evler genel olarak betonarme ve günümüz şartlarına uygun olarak yapılmaktadır. Ortalama kültür ve eğitim düzeyi yüksektir. Eğitim, sağlık, yol, su, elektrik ve haberleşme gibi alt yapı yatırımları yeterli düzeydedir. İlçe nüfusu muhtelif nedenlerle büyük şehirlere ve yurt dışına göç vermektedir. Vatandaşlarımızın temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve balıkçılıktır. İlçe merkezine 5 km mesafedeki
631 hektarlık alana yayılmış bulunan Kızıldağ Milli Parkı, saf sedir ağaçları ile kaplı ormanı ile görülmeye değerdir. İlk olarak 1969 yılında tescil olunan ve 1993 yılında bugünkü sınırları ile Milli Park olarak ilan edilen Kızıldağ, kamp alanları ve bungalov evleri ile ilçemizin önemli turizm alanıdır. Kızıldağ, Beyşehir Gölü ve Pınar gözü mesire alanları olarak cazip düzeydedir. İlçemiz sağlık hizmetleri; 35 fiili yatak kapasitesinde Devlet Hastanesi. 112 Acil Hizmet İstasyonu Toplum Sağlığı Merkezi 2 Aile Sağlığı Merkezi. 3 belde ve 5 adet köylerde olmak üzere toplam 8 adet Sağlık Birimi 18 adet Sağlık evi ile hizmet vermektedir. Şarkîkaraağaç Devlet Hastanesi 1953 yılında 100 yataklı olarak hizmete açılmış olup, fiili olarak 40 yatakla hizmet vermektedir. 2009 yılında 35 yataklı ek hastane yapımı TOKİ tarafından gerçekleştirilmiştir.Ekim 2011de yeni binada hizmet verilecektir. İlçemizde 2007 yılı itibariyle Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir. 18 köyümüzde sağlık evi mevcut olup, aile hekimliği uygulamasına geçilmesi nedeniyle personelin büyük bir çoğunluğu ilçe merkezinde istihdam edilmektedir. Ancak Çarıksaraylar, Çiçekpınar ve Göksöğüt beldelerinde bulunan sağlık ocaklarında birer hemşire, Belceğiz, Yeniköy ve Köprü Köyleri sağlık evlerinde birer ebe olmak üzere 6 personel ile hizmet verilmektedir. İlçemizde 6358 Yeşil Kartlı mevcut olup, Yeşil kartlı sayısı toplam nüfusun % 21’ne tekabül etmektedir. 
 İlçede Cumhuriyet öncesi dönemde 8 medrese ve 436 öğrencinin olduğu bilinmektedir. Bu medreselerin en meşhuru III.Selim zamanında yaşamış olan, Rüştü Efendinin ders okuttuğu Koca Rüştü Medresesi ve Hacı Emin Efendi Medresesidir. Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İlçe Merkezi, Çarıksaraylar Beldesi, Çiçekpınar Beldesi ve Göksöğüt Beldesinde birer Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. İlçemizde 10 tane birleştirilmiş sınıflı okul, 12 adet 1-8 sınıflı İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Ortaöğretim okulları olarak 6 adet lise mevcuttur. Birisi ilçe merkezi, diğeri Çiçekpınar beldesinde olmak üzere 2 Anaokulu ve 34 Anasınıfı mevcuttur. 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında İlçemizde bulunan Anaokulu, İlköğretim ve Ortaöğretimde okullarındaki öğrenci ve öğretmen sayıları: Öğrenci sayısı : 4873 Öğretmen sayısı : 301 İlçemizde sınavlardaki başarı durumuna göre başarı oranı: SBS : % 62(ilk 200 de 10 öğrenci) ÖSS : % 52 İlçemizde Özel Öğretim Kurumu olarak, 2 Özel MTSK Kursu ve 2 Dershane bulunmaktadır. İlçemizde Halk Eğitim Merkezi ve ASO faaliyetleri olarak 2010 -2011yılında açılan ;(yaz okulları devam etmekte) Kurs Sayısı : 100 Kursiyer Sayısı : 1452 
 31 Ekim 1995 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı olarak açılan Şarkîkaraağaç Meslek Yüksek Okulu halen mevcut bölümler; - Muhasebe ve Vergi bölümünde, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, - Yönetim ve Organizasyon bölümünde İşletme Yönetimi, - Büro Hizmetleri ve Sekreterlik bölümünde, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, - Gıda İşletme bölümünde, Gıda Teknolojisi Bölümü, - Veterinerlik bölümünde, Laborant ve Veteriner Sağlık bölümleri mevcuttur. 2011-2012 döneminde 12 yeni alt bölüm kararı Senatoca verilmiş,öğrenci tercihi doğrultusunda açılacaktır. Meslek Yüksek Okulunda toplam 898 öğrenci eğitim öğretim görmekte olup, 12 kadrolu Öğretim görevlisi, 18 adet GİH ve 6+2 (2’si şirket elemanı) olmak üzere 8 adet Yardımcı Hizmetler personeli ile hizmet vermektedir.
 Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İlçe Merkezi, Çarıksaraylar, Çiçekpınar ve Göksöğüt Beldelerinde birer Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. İlçemizde 04.01.1989 tarihinde faaliyete geçmiş Mehmet Akif ERSOY Stadyumu mevcuttur. Stadyum, 70x105 ebadında çim yüzeyli,1000 seyirci kapasiteli portatif tribünü bulunan, çevresi ihata duvarı ile çevrili olup, amatör futbol müsabakalar oynanmaktadır. Spor salonu, 1998 yılında faaliyete geçmiş, 450 seyirci kapasiteli spor salonunda, basketbol, voleybol, hentbol branşlarında müsabakalar ve antrenmanlar yapılmaktadır. İlçemiz Şarkikaraağaç Belediye Spor ile Yalvaç ve Gelendost ilçe takımlarından Bağkonak Spor, Dedeçam Spor ve Kozluçay Spor takımlarının müsabakaları söz konusu tesiste oynanmaktadır. Isparta Amatör Kümede mücadele eden Belediye Spor takımı bulunmaktadır. Spor tesislerinin çeşitli yerlerinin tadilatı ve onarımı için Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünce keşif özeti 2010 yılında yenilenmiş ve gelen 250.000.TL ödenekle spor salonunun bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir. Yaz tatilinde Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile gençlere yönelik tekvando, futbol, voleyboy, basketbol hentbol, atletizm ve halk oyunları dalında yaz spor okulları açılmıştır. Ayrıca kamu kurumları, belde ve köylerin katılımı ile akşamları voleybol etkinlikleri yapılmıştır. 
 İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe toprak ve iklim yapısı itibariyle hububat, baklagiller, sanayi bitkileri ve yem bitkilerinin tarımının yapılmasına elverişlidir. Kuru tarım yapılan alanların Şarkîkaraağaç Sulama Projesinin tamamlanan kısımları ile sulamaya açılması sonucu sulu tarım alanları genişlemiş, böylece yeni meyve bahçeleri tesis edilmeye başlamış, geleneksel ürün olan hububattan sanayi (Şeker pancarı) ve yem bitkilerine (yonca) ve meyveciliğe geçiş başlamıştır. Tarım Alanlarının Dağılımı : Ürün Cinsi Ekiliş Miktarı (ha) % Hububat 18,156 57,91 Baklagiller 3.770 12,03 Sanayi Bitkileri 1.645 5,25 Yem Bitkileri 3.300 10,53 Meyvelik 1.630 5,20 Sebzelik 750 2,39 Nadas 2.100 6,70 T O P L A M 31.351 100 İlçemizde 31,351 ha. arazi tarıma elverişli olup, bu alanın 25.154 ha.lık kısmı sulanabilir, 6,197 ha.lık kısmı ise sulanamayan arazi durumundadır. 2010 Yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında ise Muratbağı, Yeniköy ve Beyköy köylerine 3 adet “Toplu Sağım Merkezi Projesi” uygulanmaktadır. Ayrıca Çaltı, Karayaka, Köprü, Yeniköy Köyleri ile Çiçekpınar Beldesi olmak üzere 5 yerleşim yerini kapsayan KASDEP projesi hazırlanmıştır. Kıyakdede Sulama Kooperatifi KKYDP köy bazlı damla sulama projesine müracaat etmiş ve proje kabul edilerek uygulama aşamasındadır. İlçemizde Faaliyet Gösteren Kooperatiflerimiz : Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 17 Adet Sulama Kooperatifi 6 Adet Su Ürünleri Kooperatifi 1 Adet Tarımsal Üretici Birliği (Süt Üreticileri Birliği) 1 Adet Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği 1 Adet T O P L A M 26 Adet İlçemizde 1 adet 5.000 ton kapasiteli soğuk hava deposu mevcut olup, 1825 ton elma muhafaza edilmektedir. İlçenin Beyşehir Gölü’ne sınırı bulunan Gedikli, Sarıkaya, Yeniköy, Belceğiz, Karayaka, Kıyakdede ve Yassıbel Köyleri olmak üzere toplam 7 köyde su ürünleri istihsali yapılmaktadır. Beyşehir gölünün ilçemiz avlak sahasında faaliyet gösteren S.S Gedikli Su Ürünleri Kooperatifi 403 olan ortak sayısını 204’e kadar düşürmüştür. 2011yılında yaklaşık 7 adet tekne ile 110’a yakın avcı balık avlamıştır. Balık popülâsyonundaki azalma ile göldeki avcı sayısı azalmıştır Beyşehir Gölü’nde ekonomik olarak avlanabilen balık türleri pullu sazan balığı ve az miktarda sudak balığı avlanılmaktadır. Mera çalışmaları Çiçekpınar ve Göksöğüt beldesinde tamamlanmış olup, Çeltek Köyü meraları ıslah kapsamına alınmıştır. Diğer köy ve beldelerimizde çalışmalar devam etmektedir. Arak, Çeltek, Ördekçi Köyleri ile, Çiçekpınar ve Göksöğüt beldelerinde mera yönetim birlikleri kurulmuştur. İlçe merkezi ve köylerinde 210 çiftçiye 400 dekar alanda dikilmek üzere 10.800 adet badem fidanı, 625 dekar alanda dikilmek üzere 10.000 adet ceviz fidanı dağıtımı yapılmıştır. Özel İdare Kaynaklı projeler olarak, İlçemiz ve köylerinde silajlık mısır, bağcılık, yarı bodur kiraz, yem ezme makinesi, yüksek telli sistemli bağcılık projesi, tarla faresi ile mücadele projeleri yapıldı. Projeler içerisinde sadece tarla faresi ile mücadele projesi için 5.000 TL ödenek ayrılmıştır. HAYVANCILIK İlçe ekonomisinde tarımın yanında hayvancılığında önemli bir yeri vardır. Son yıllarda mera hayvancılığı azalarak ahır hayvancılığında artış olmuş süt inekçiliği oldukça yaygınlaşmıştır. İlçemizde hayvan varlığı : Büyük baş hayvan sayısı : 17.399 Küçük baş hayvan sayısı : 23.007 Kanatlı : 30.248 Tek Tırnaklı : 728 İlçemizde ortalama 4.000 müstahsilden aracılık sistemi ile 13 adet değişik firma süt toplamaktadır. Ortalama olarak ilçemizdeki günlük süt miktarı 100 tonu bulmaktadır. Isparta-Konya çevre yolu üzerinde günlük 30 ton kapasiteli süt işleme tesisi faaliyetini sürdürmektedir. SANAYİİ : İlçede Başer Maden Sanayi A.Ş. ve ADO Madencilik tarafından çıkarılan ve öğütülen barit madeni, yıllık 70.000 ton kapasite ile yurt dışına ihraç edilmektedir. İlçemizde, Şarkîkaraağaç ile özdeşleşmiş bulunan aile tipi helva imalatı yapılmaktadır. Ayrıca gelişmiş bir sanayi kolu yoktur.
 DOYGA ÇORBASIMalzemeler:2 su bardağı bulgur veya pirinç1 avuç haşlanmış nohut1 yumurta1 yemek kaşığı un2 su bardağı dolusu süzme yoğurt1 tatlı kaşığı tuzSos İçin:1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı nane, kırmızıbiberHazırlanışı:Bulgur iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Nohut eklenir biraz daha pişirilir.Yoğurt, yumurta ve un bir kapta iyice karıştırılır.Bunlar pişmiş olan nohut ve bulgur karışımına eklenir.Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kıvam koyu ise su eklenir ve 15-20 dk daha kaynatılır.Çorba servis kâsesine boşaltılır. Üzerine kızartılmış naneli kırmızıbiberli yağ gezdirilipServis yapılır. BULAMAÇ ÇORBASIMalzemeler: 5-6 yemek kaşığı un Yöresel pastırmal çay bardağı sıvı yağ4 su bardağı su yemek kaşığı salça Tuz, kırmızı pul biber.Hazırlanışı:- Un, su ile ezilerek sıvı bir karışım yapılır.- Bir tencereye su bardağı su konur ve kaynatılır.- Hazırlanan bulamaç kaynar suya dökülür.- Kaynayıncaya kadar karıştırılır.- Yağ bir tencereye konur.- Pastırma küçük küçük doğranıp yağa ilave edilir iyice kavrulur.- Salça ilave edilip 1-2 dakika kavrulur.- Kaynayan bulamaca ilave edilip koyu bir kıvam alıncaya kadar kaynatılır.- Kırmızı pul biber ekilerek servis yapılır.Not: Kış günlerinin özel sabah çorbası. YEMEKLERYAHNİ (Davet Et Yemeği)Malzemeler:1.5 kg parçalanmış kemikli koyun veya dana eti4 adet orta boy soğan1 yemek kaşığı tereyağı veya 3-4 kaşık sıvı yağHazırlanışı:Tencerede etler haşlanıp keflenir.Diğer tarafta soğanlar ince doğranıp yağda Pembeleşinceye kavrulur. Üzerine azar azar et suyu eklenerek soğanlar eriyinceye kadar 20 -25 dk pişirilip az biber salçası eklenir.Keflenen etler tencereye alınırlar üzerine hazırlanan soğanlar dökülüp et suyu ilave edilerekEtler iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Üzerine karabiber dökülerek servis yapılır. ÇİLBİRMalzemeler:Süzme yoğurtKişi başına yumurta1 çorba kaşığı sirkeTereyağı, tuz, kırmızıbiber ve maydanozHazırlanışı:Süzme yoğurt derin ve yayvan bir kapta tuz ve su ile ezilir. Sarımsak dövülerek eklenir.Tencerede kaynayan suyun için tuz, sirke ve yumurtalar kırılır.Yoğurt servis tabağına alınır, yumurtalar pişince kevgirle alınarak yoğurdun üzerine aralıklı olarak yerleştirilir.Tereyağı kızartılarak malzemenin üzerine dökülür. Kırmızıbiber ve maydanozla süslenip servis yapılır. YUVALAKMalzemeler:Yarım kg az yağlı kıyma1 su bardağı ince bulgur (düğü)3 yemek kaşığı sıvı yağ2 tane kuru soğan2 su bardağı haşlanmış nohut1 yemek kaşığı salça1 yumurta1 yemek kaşığı unTuz, karabiber, kırmızıbiberHazırlanışı:Kıyma, bulgur, yumurta, bir tane rendelenmiş soğan, un, baharat ilave edilerek yoğrulur.Eller suyla ıslatılarak küçük yuvarlaklar hazırlanıp bunlar unlu tepsiye dizilir.Doğranmış 1 soğan yağda kavrulur salça ilave edilir.Üzerine yuvalaklar ve nohut ilave edilip bir döndürüp sıcak su eklenir. Kısık ateşte pişirilir.Sulu olarak servis yapılır. BÜTÜN ETLİ BADILCANMalzemeler:1 kg dana veya koyun eti3 adet orta boy badılcan2 adet domates3 diş sarımsak1 çay bardağı sıvı yağ1 yemek kaşığı tereyağıTuz, karabiberHazırlanışı:Tencereye kaynayan suyun içine eti koyup kefleyin.Badılcanları alacalı soyduktan sonra ortadan ikiye bölüp tuzlu soğuk suda 20 dk bekletin.Keflenen etleri başka tencereye alıp yumuş uyuncaya kadar pişirin. Badılcanları geniş tencereye dizin üzerine haşlanan etleri, doğranmış domatesleri, ikiye bölünmüş sarımsakları ve yağı, et suyunu ilave ekleyerek pişirilir. BALIK IZGARAMalzemeler:Sazan balığı1 su bardağı sıvı yağ3 su bardağı su2 orta boy soğan2 yemek kaşığı sıvı yağ(tereyağı)Nane, kırmızıbiberHazırlanışı:Balıklar temizlendikten sonra tuzlanıp sıvıyağda kızartılır. Diğer tarafta soğanlar kavrulur pilava ilave edilir. Üzerine nane kırmızıbiber serpilip balıklar eklenip servis yapılır. HAMUR İŞLERİBİŞİMalzemeler:1 kg un1 küçük paket maya, tuzKızartmak için sıvı yağHazırlanışı:Maya ılık su ve bir tatlı kaşığı şekerle kabarmaya bırakılır. Unun ortası açılıp maya dökülüp tuz ve su ilave edilerek yoğrulup üstü kapatılıp mayalanmaya bırakılır.Kabaran hamur mandalina büyüklüğünde parçalara ayrılır, yuvarlanır.Hamur parçaları elle açılarak kızgın yağda kızartılıp sıcak servis yapılır. HAŞGEŞLİ GATMER Hazırlanışı:Hamurdan yufka açılıp haşhaşla yağ karışımı yufkanın üzerine sürülüp rulo haline getirilir.Çörek şeklinde bükülüp tekrar açılıp sacda veya teflonda pişirilir. TATLILARKÖY BAKLAVASIMALZEMELER :1 su bardağı süt2 yumurta½ su bardağı cicek yağı3 yemek kaşığı tereyağı (odasıcaklığında)1 çorba kaşığı sirke1 pkt kabartma tozualdığı kadar un1 pk nişanta (buğday)dövülmüş ceviz1 pk. Margarin (tereyağı) (üzeri için)ŞERBETİ İÇİN :8 Su bardağı toz şeker8 su bardağı suyarım limon suyuHazırlanışı:Sütü ,yumurtalarimizi , ciçek yağ ve tereyağı (eritilmeden ) -margarinde olabilir- , sirkeyi bir kaba koyup bir guzel hepsini karıştırıyoruz,sonra unu ve kabartma tozunu katıyoruz, burada aldığı kadar un katıyoruz, bu aldıgı kadar unu tarifleri uygularken hic sevmem aldıgı kadar ama ne kadar diye sorarım hatta kızarım tarifi yazanlara ama simdi onları daha iyi anlıyorum, neyse hamurumuza devam ediyoruz kulak memesi yumukşaklığına ulaşmadan biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Hamur kıvama gelince yarım saat dinlendiriyoruz.Hamur dinlendikten sonra 5 ana parçaya bölüyoruz, baklavamız beş katlı olacak, bir ana parcayıda 15 yardımcı parcaya bölüyoruz Sonra bu 15 parçayı tek tek merdane ile cay tabağı büyüklüğünde acıyoruz,bu 15 parçayı açtıkça üst üste koyuyoruz, hamurun yapışmaması için her kata nişasta serpiyoruz, 15 parçanın açılması tamamlandıktan sonra hepsi bir arada iken yani 15 ide ustuste bir halde merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Biraz kaymalar olabiliyor olsun en alt kat oldugu icin uzulmeyin devam hamurumuz tepsi buyuklugunu alınca yağlanmış tepsimize ilk katımızı koyuyoruz. Üzerine bolll bol dövülmüş cevizimizi serpiyoruz.Diğer 2.3.4.ve 5. ana parçalarda ;digerli bölünüp aynı şekilde açılıyor, her kata bol bol ceviz serpiştiriyoruz.Tamamı bittikten sonra baklavay kesiyoruz.Kesim islemi bittikten sonra üzerine 1 pk margarin veya tereyağımızıeritip döküyoruz.Ağır ağır düşük derecede pişiyoruz ki icini ceksin , üstü cabuk kızarabilir ama içi tam pişmeyebiliyor bunun icin dikkatli pişirilmesi gerekiyor.aklavamız pişdikten sonra soğuması için bekliyoruz, bir taraftan şerbetini hazırlamaya başlayabiliriz.Şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, şerbet koyulaşmaya başlayınca limon suyunuda katıyoruz, biraz daha kaynatıyoruz..Püf nokta : Şerbetin tam kıvamına geldiğini daha kolay anlayabilmemiz icin koyulaşınca tırnağımız üstüne bir damlacık damlatıyoruz, boncuk gibi durur ve akmazsa şerbet olmuş demektir.Şerbeti baklavamızın üzerine döktükten sonra tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapatıp en az bir gece ;veya 1gün beklemesi gerekiyor şerbeti içine cekmesi icin.Tavsiye : Arife gecesi ıslatıp bayram sabahı acılısı yapmak cok guzel oluyor Dilerseniz üzerine dövülmüş cam fıstıgıda serpebilirsiniz.İRMİK HELVASI Malzeme4 çay bardağı irmik4 çay bardağı şeker5 çay bardağı su2 çay bardağı süt1 çay bardağı ayçiçek yağı (tereyağ katkılı da olabilir)bir miktar çam fıstığı tarçınHazırlanışı:Bir kapta yağ ısıtıp içine irmik ile çam fıstıklarını katın. Sürekli karıştırılarak irmiği kavurun. Çam fırstıkları pembeleşince kavurma işlemi tamamlanmıştır.Bu arada bir diğer kapta su, süt ve şekeri kaynatıp kavrulan irmiğe kaynar vaziyette eklemek için hazır edin.Her iki kaptaki pişirme süreci tamamlanınca sıcak şerbeti kepçe ile kavrulmuş sıcak irmiğin üzerine yavaşça dökün. Her iki malzeme de sıcak olduğundan şerbet irmiğin üzerine dökülür dökülmez aniden kaynamaya başlar ve sıçrayıp elinizi yakabilir. Bundan dolayı işlemi çok dikkatli yapmalısınız ve şerbet irmik üzerine dökülürken de malzeme sürekli karıştırılmalıdır. Tüm şerbet döküldükten sonra ıslak helvayı 1-2 dakika daha kaynatın ve altındaki ateşi söndürün.Artık helva pişmiştir ve şimdi dinlendirme süreci başlamıştır. Tencerenizin üzerine bir bez örtün ve başlangışta 3-4 dakikada bir, daha sonra ise biraz daha seyrek olarak helva soğuyana kadar bir çatalının ucu ile helvanızı sürekli karıştırın. İrmik tanelerini ezmemeye özen gösterin. Bu işlem ile helvanın topakları parçalanacak ve irmik taneleri havalandırılıp birbirilerinden ayrılacaktır. Helva soğuyup kuruyunca üzerine tarçın ilave edip servis yapabilirsiniz…